-
Czas pieczenia chleba na zakwasie
w ChlebPrzy okazji pieczenia dwukilowego bochenka przypomniało mi się, że nie podałem chyba do tej pory czasów pieczenia dla bochenków o ciężarze innym niż 1 kg. A więc poniżej orientacyjne czasy (bochenki nie pieczone w foremce): CiężarCzas0,5 kg30-40 min1 kg50-60 min2 kg70-80 min Dla chlebów pieczonych w foremce przedłużyłbym czas wypieku o kilka minut. Czas wypieku…
-
Sprawdzanie stanu wyrośnięcia chleba
Jedno z ważniejszych pytań, które stawia sobie chyba każdy domorosły piekarz, dotyczy czasu potrzebnego do wyrośnięcia chleba i wyznaczenia momentu rozpoczęcia pieczenia. Oto pewien sposób na stwierdzenie, czy ciasto odpowiednio wyrosło i kiedy można zacząć piec. Prawidłowo wyrośnięte ciasto jest istotnym czynnikiem kształtującym ostateczny smak i wygląd pieczywa. Jeśli chleb będzie za mało wyrośnięty, to…
-
Parę zmian na trzylecie istnienia
w RóżneWitam w nowej odsłonie i w nowym miejscu! Niemal dokładnie trzy lata temu ukazał się pierwszy wpis w moim blogu pod adresem piekarnia.wordpress.com. Najwyższy zatem czas na spore zmiany: odświeżenie wyglądu bloga i przenosiny pod nowy adres. Wiele z wymienionych wyżej rzeczy chciałem zrobić już wcześniej, ale jakoś nie było okazji. W związku z trzecią…
-
Sposoby formowania pieczywa
w ChlebJeśli nie wiesz, jak uzyskać ciekawy kształt pieczywa, zajrzyj na stronę Formes de pains. Na kilkuminutowych filmach pokazano, jak stworzyć przepiękne kształty wypieków. Oglądając filmiki można się sporo nauczyć!
-
Mniej kombinować – więcej robić!
w RóżneTytuł tego postu to jednocześnie moja porada dla wszystkich, którzy biorą się za hodowanie zakwasu i pieczenie własnego chleba na tymże zakwasie. A bezpośrednią przyczyną jego napisania było pytanie jednego z czytelników i jednocześnie początkującego hodowcy zakwasu czy chleb lepiej piec w foremkach teflonowych czy silikonowych. Dla jasności – nie zamierzam się tu śmiać z…
-
Robot do ciasta chlebowego
w RóżneDwie ręce, miska, trochę mąki i wody oraz soli wystarczają, żeby zrobić ciasto na chleb. Nie jest to wprawdzie czynność bardzo pracochłonna, jednak od jakiegoś czasu chodziła za mną myśl o zakupie robota kuchennego, który mógłbym wykorzystać do robienia ciasta chlebowego. Założenie było takie, że robot powinien mnie wyręczyć wtedy, kiedy chcę upiec dwa bochenki,…
-
Temperatura piekarnika
We wcześniejszych wpisach wspominałem o tym, że temperatura piekarnika nie zawsze jest taka, jakiej się spodziewamy. Po sprawdzeniu wiem, że również i mój piekarnik ma tą przypadłość. Piekarniki potrafią być nieszczelne, utrzymują różną temperaturę w różnych częściach komory, nagrzewają się do innych temperatur niż ustawiona… To wszystko oczywiście ma znaczenie podczas pieczenia i wpływa na…
-
Chleb z ziemniakami
w PrzepisyPrzepis na smakowity chleb z dodatkiem ziemniaków, które sprawiają, że chleb będzie trochę bardziej wilgotny i dłużej świeży.
-
Jak upiec żytni chleb na zakwasie (wideo)
w ChlebFilm pokazujący jak upiec chleb na zakwasie żytnim.
-