Blog

  • Czas pieczenia chleba na zakwasie

    Czas pieczenia chleba na zakwasie

    Przy okazji pieczenia dwukilowego bochenka przypomniało mi się, że nie podałem chyba do tej pory czasów pieczenia dla bochenków o ciężarze innym niż 1 kg. A więc poniżej orientacyjne czasy (bochenki nie pieczone w foremce): CiężarCzas0,5 kg30-40 min1 kg50-60 min2 kg70-80 min Dla chlebów pieczonych w foremce przedłużyłbym czas wypieku o kilka minut. Czas wypieku…

    Czytaj dalej…

  • Sprawdzanie stanu wyrośnięcia chleba

    Sprawdzanie stanu wyrośnięcia chleba

    Jedno z ważniejszych pytań, które stawia sobie chyba każdy domorosły piekarz, dotyczy czasu potrzebnego do wyrośnięcia chleba i wyznaczenia momentu rozpoczęcia pieczenia. Oto pewien sposób na stwierdzenie, czy ciasto odpowiednio wyrosło i kiedy można zacząć piec. Prawidłowo wyrośnięte ciasto jest istotnym czynnikiem kształtującym ostateczny smak i wygląd pieczywa. Jeśli chleb będzie za mało wyrośnięty, to…

    Czytaj dalej…

  • Parę zmian na trzylecie istnienia

    Parę zmian na trzylecie istnienia

    Witam w nowej odsłonie i w nowym miejscu! Niemal dokładnie trzy lata temu ukazał się pierwszy wpis w moim blogu pod adresem piekarnia.wordpress.com. Najwyższy zatem czas na spore zmiany: odświeżenie wyglądu bloga i przenosiny pod nowy adres. Wiele z wymienionych wyżej rzeczy chciałem zrobić już wcześniej, ale jakoś nie było okazji. W związku z trzecią…

    Czytaj dalej…

  • Sposoby formowania pieczywa

    Sposoby formowania pieczywa

    Jeśli nie wiesz, jak uzyskać ciekawy kształt pieczywa, zajrzyj na stronę Formes de pains. Na kilkuminutowych filmach pokazano, jak stworzyć przepiękne kształty wypieków. Oglądając filmiki można się sporo nauczyć!

    Czytaj dalej…

  • Mniej kombinować – więcej robić!

    Mniej kombinować – więcej robić!

    Tytuł tego postu to jednocześnie moja porada dla wszystkich, którzy biorą się za hodowanie zakwasu i pieczenie własnego chleba na tymże zakwasie. A bezpośrednią przyczyną jego napisania było pytanie jednego z czytelników i jednocześnie początkującego hodowcy zakwasu czy chleb lepiej piec w foremkach teflonowych czy silikonowych. Dla jasności – nie zamierzam się tu śmiać z…

    Czytaj dalej…

  • Robot do ciasta chlebowego

    Robot do ciasta chlebowego

    Dwie ręce, miska, trochę mąki i wody oraz soli wystarczają, żeby zrobić ciasto na chleb. Nie jest to wprawdzie czynność bardzo pracochłonna, jednak od jakiegoś czasu chodziła za mną myśl o zakupie robota kuchennego, który mógłbym wykorzystać do robienia ciasta chlebowego. Założenie było takie, że robot powinien mnie wyręczyć wtedy, kiedy chcę upiec dwa bochenki,…

    Czytaj dalej…

  • Temperatura piekarnika

    Temperatura piekarnika

    We wcześniejszych wpisach wspominałem o tym, że temperatura piekarnika nie zawsze jest taka, jakiej się spodziewamy. Po sprawdzeniu wiem, że również i mój piekarnik ma tą przypadłość. Piekarniki potrafią być nieszczelne, utrzymują różną temperaturę w różnych częściach komory, nagrzewają się do innych temperatur niż ustawiona… To wszystko oczywiście ma znaczenie podczas pieczenia i wpływa na…

    Czytaj dalej…

  • Chleb z ziemniakami

    Chleb z ziemniakami

    Przepis na smakowity chleb z dodatkiem ziemniaków, które sprawiają, że chleb będzie trochę bardziej wilgotny i dłużej świeży.

    Czytaj dalej…

  • Chlebowy kalkulator

    Chlebowy kalkulator pana Nirgala

    Czytaj dalej…

  • Jak upiec żytni chleb na zakwasie (wideo)

    Jak upiec żytni chleb na zakwasie (wideo)

    Film pokazujący jak upiec chleb na zakwasie żytnim.

    Czytaj dalej…

  • Jak zrobić zakwas żytni (wideo)