-
5 porad dla początkujących
5 porad dla początkujących piekarzy-hobbystów.
-
Chleb cebulowy
Smaczny chleb mieszany na zakwasie, z dodatkiem przysmażonej cebulki.
-
Pizza na zakwasie
Po paru miesiącach prób wykonania optymalnej pizzy na zakwasie (i parę kilogramów grubszy) przedstawiam wreszcie mój własny przepis na to proste, ale jakże dobre, danie kuchni włoskiej.
-
Chleb nie wymagający wyrabiania
Chleb dla leniwców, nie wymagający wyrabiania. Robi się prawie sam i jest przepyszny. Czegóż chcieć więcej…?
-
Hydratacja i wydajność
w CiastoHydratacja ciasta to inaczej po prostu ilość wody w cieście. To ważny parametr, który nie tylko informuje o ilości wody w stosunku do ilości mąki, ale przydaje się do obliczania proporcji tych składników. Ponieważ określenie “hydratacja” pojawia się często w różnych przepisach, warto się z nim zapoznać, żeby wiedzieć, o co chodzi. Teoria Stosunek wody…
-
O chlebie w parlamencie
Wpis traktujący o pomyśle ustawowego zdefiniowania, czym jest chleb.
-
Bagietka
Własnoręcznie upieczona bagietka na zakwasie pszennym to pieczywo o niesamowitym aromacie i smaku.
-
Chleb pszenny graham
w PrzepisyChleb graham to nieco inny rodzaj pieczywa pszennego ze względu na rodzaj mąki, z której jest wypiekany. Mąką graham, która określana jest typem o numerze 1850, a więc typem wysokim, charakterystycznym dla mąk pełnoziarnistych, nie jest jednak mąką typowo razową. Jak donosi Wikipedia, w trakcie jej produkcji części mielonego ziarna są najpierw rozdzielane, a następnie…
-
-
Chleb mieszany na zakwasie pszennym
w PrzepisyChleb mieszany na zakwasie pszennym, o intensywnym, przyjemnym, lekko kwaskowym smaku.
-
Chleb polski
w PrzepisyChleb mieszany na zakwasie żytnim Przepis pochodzi oryginalnie ze strony Tatter o chlebie, ale został przeze mnie zmodyfikowany (uproszczony). Jak widać na załączonych obrazkach wygląda on u mnie inaczej, co jest spowodowane innym typem użytej mąki oraz zupełnym brakiem mąki razowej tudzież otrąb pszennych. Czy to w ogóle jest jeszcze chleb polski? Nie wiem… ale…