-
Formowanie bochenka (wideo)
Samo wymieszanie składników na ciasto na chleb nie wystarcza. Żeby bochenek odpowiednio wyglądał, ciasto trzeba jeszcze wyrobić i uformować.
-
Jak przechowywać chleb
w ChlebJeśli pieczemy na raz więcej chleba, niż jesteśmy w stanie skonsumować i rozdać znajomym, to pojawia się pytanie, co robić z nadmiarem pieczywa. Suchego chleba dla konia nikt już (chyba) nie szuka, wyrzucić to grzech ciężki, a więc co zrobić? Odpowiedź jest prosta: przechować i kiedyś zjeść. Istnieje wiele różnych metod przechowywania chleba, każdy zna…
-
Chleb mieszany na zakwasie żytnim
w PrzepisyJest to jeden z moich ulubionych przepisów. Chleb jest na zakwasie żytnim, więc ma żytni aromat, który jednocześnie dzięki mące pszennej nie jest aż tak dominujący jak w chlebie czysto żytnim.
-
Chleb pszenny – przepis podstawowy
w PrzepisyChleb ze 100% mąki pszennej, na pszennym zakwasieIlość zakwaszonej mąki: około 16% Składniki Ciasto Mieszamy składniki, wyrabiamy dokładnie ciasto (wodę należy dolewać jak zwykle stopniowo, żeby uzyskać odpowiednią, nie za rzadką konsystencję ciasta) przez ponad 5 minut. Ciasta pszenne muszą być wyrabiane dłużej niż żytnie. Przez dłuższe wyrabianie uwalniany jest gluten z mąki, który utrzymuje…
-
Chleb żytni – przepis podstawowy
w PrzepisyChleb ze 100% mąki żytniejIlość ukwaszonej mąki: około 30% Składniki Ciasto Mieszamy dokładnie mąkę z solą i przyprawami (jeśli dajemy, bo można bez), tworzymy muldę w mące, wlewamy do niej zaczyn. Mieszamy i stopniowo dodajemy wodę, uważając aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Dobrze mieszamy wszystkie składniki przez parę minut, aż powstanie jednolita (mocno klejąca)…
-
Jak przeliczyć gramy na łyżki i odwrotnie
w CiastoPiekąc chleby i inne smakołyki warto być wyposażonym w elektroniczną wagę, ponieważ w przepisach ilości wszystkich składników zwykle podawane są w gramach. Co jednak zrobić, jeśli nie dysponujemy wagą lub akurat się popsuła albo siadła bateryjka? W takich przypadkach możemy pomóc sobie “łyżkami” i “szklankami”, czyli przeliczyć (kilo- lub deka-)gramy na inne miary. Na stronie…
-
Jak zrobić masło
Wiemy doskonale, że świeżo upieczony chleb najlepiej smakuje z samym masłem. Jeśli już sami pieczemy chleb, to możemy też pokusić się o zrobienie własnego masła, bo jest to rzecz banalna.
-
Ciasto na chleb żytni, pszenny i mieszany
Tu znajdziesz podstawowe informacje dotyczące przygotowania ciasta na chleb żytni, pszenny i mieszany. Niby tylko mąka i woda, ale jednak… Czyli jak zwykle – diabeł tkwi w szczególe.
-
Jak zrobić zakwas pszenny i upiec pszenny chleb
Zakwas żytni mamy wyhodowany, a nawet używaliśmy go już kilka razy do upieczenia chleba żytniego. Jeśli pragniemy wreszcie jakiejś odmiany, możemy upiec chleb pszenny na zakwasie pszennym. Zobacz, jak się za to zabrać.
-
Mąka na zakwas i chleb
Podstawowym składnikiem każdego chleba jest mąka. Na rynku dostępnych jest wiele różnych mąk, jednak nie wszystkie nadają się w równym stopniu do wyhodowania zakwasu i upieczenia chleba. Jakiej mąki powinno się użyć, żeby uzyskać dobry i trwały zakwas oraz smaczny chleb?
-
Zaczyn do chleba – przydatne informacje
Zrobienie zaczynu nie jest wielkim problemem, ale czy trzeba czekać rzeczywiście tak długo i utrzymywać temperatury podane w przepisie na zaczyn? W tym artykule znajdziesz ważne informacje na ten temat. Repetitio est mater studiorum … czyli po naszemu: Powtórka jest matką nauki (wisiał sobie taki napis w klasie do fizyki nad drzwiami i mi się…