Blog

  • Przygotowanie zaczynu na kolejny chleb

    Przygotowanie zaczynu na kolejny chleb

    Jeśli mamy już wyhodowany pierwszy zakwas i upieczony chleb, to dokonaliśmy już wiele i możemy być z siebie dumni. Po poprzednim pieczeniu powinniśmy mieć w lodówce porcję zakwasu, który posłuży nam jako zaczyn do stworzenia nowej porcji zakwasu na kolejny chleb. Zaczyn(amy) Hodowanie nowego zakwasu każdorazowo przed pieczeniem chleba nie jest konieczne, jeśli zostawiliśmy sobie…

    Czytaj dalej…

  • Pierwszy chleb

    Pierwszy chleb

    Minęło parę dni od momentu nastawienia pierwszego zakwasu. Przyszła pora na upieczenie pierwszego chleba. Jako że nasz zakwas jest zakwasem żytnim, radzę upiec czysty chleb żytni. Składniki Zakwasu powinniśmy wyhodować tyle, żeby było go jakieś 600 g. Do naszego chleba będziemy potrzebowali 500 gramów zakwasu, a resztę należy zapakować w czysty słoiczek, zakręcić i do…

    Czytaj dalej…

  • Jak zrobić zakwas na chleb

    Jak zrobić zakwas na chleb

    Jak nie chcesz czytać informacji wstępnych, to skocz od razu do informacji o tym, jak wyhodować zakwas na chleb. Na początku był zakwas… Bez zakwasu nie da się oczywiście upiec chleba na zakwasie. Zakwas chlebowy można zdobyć na kilka sposobów, najpopularniejsze to: 1) otrzymać od znajomego 2) wyhodować samemu. Ja zachęcam do wyhodowania zakwasu własnego,…

    Czytaj dalej…