Czas pieczenia chleba na zakwasie

14 sierpnia 2011 | Wyświetleń: 42798 | Komentarzy: 11

Zegarek - Ile piecze się chlebPrzy okazji pieczenia dwukilowego bochenka przypomniało mi się, że nie podałem chyba do tej pory czasów pieczenia dla bochenków o ciężarze innym niż 1 kg. A więc poniżej orientacyjne czasy (bochenki nie pieczone w foremce):

Ciężar Czas
0,5 kg 30-40 min
1 kg 50-60 min
2 kg 70-80 min

Dla chlebów pieczonych w foremce przedłużyłbym czas wypieku o kilka minut.

Czas wypieku może ulec zmianie w zależności od hydracji ciasta, więc tu należy czasem trochę pokombinować i nie trzymać się sztywno podanych wartości. Poza tym zawsze przed wyjęciem chleba z piekarnika sprawdzam pukając, czy chlebek wydaje pusty odgłos.

Czasy te podaję również w prawej kolumnie, tak żeby były cały czas szybko dostępne, jeśli ktoś chciałby sobie je przypomnieć.

Kategorie: Chleb   Tagi: ,

Komentarze

  1. Witam, czas pieczenia zależy też chyba od temperatury? Te, które podajesz do jakiej się odnoszą? Generalnie jaką preferujesz? Stałą czy zmienną?

    • Czasy pieczenia odnoszą się do pieczenia w temperaturach, które stosuję na co dzień i które podaję we wcześniejszych wpisach na blogu. Jest to pieczenie w temperaturze zmiennej, zaczynając od około 220 – 230 stopni w pierwszej fazie, a kończąc na 180 stopniach.

      • Surowce ma wpływ na czas pieczenia i temperaturę ? Chleby żytnie piecze się dłużej? A orkiszowe na zakwasie 500 g ?

        • dyrektor

          Ja piekę wszystkie tak samo, tzn. mniejsze oczywiście krócej niż większe.

  2. Ja tam wypiekalem nawet po 25 minutach na temp.270 i chleb był idealny. Nawet się nie kruszył.
    Wszystko zależy od pieca i piecowego.
    No i od ciasta oczywiście:)

    • @misiek…nie wiem czy zgodzisz sie ze mną ale czas wypieku bardziej dotyczy wysokości wyrośnietego ciasta (jego grubości) niż jego wagi bo np.wypiekanie 2 kg. ciasta grubości 2cm (w jakiejś tam płaskiej formie po wyrośnięciu) przez ponad godzinę może zakończyć się pożarem w piecu…jeśli zawsze w tej samej formie/formach to czas w min/kg. jak najbardziej.
      …?

  3. Mam przepis (mąka jest mieszana, jęczmienno – pszenna do wypiekiów pieczywa) w którym wskazane jest aby dodać 2 łyżeczki drożdży instant. Czy zamiast drożdży mogę dodać zaczyn żytni? (Wychodowałam zakwas, który wyglada dobrze) Jeśli tak to jak jaką ilość mam dodać?
    Będę wdzięczna za pomoc. Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba. Tu gdzie mieszkam nie jest łatwo kupić mąkę żytnią, więc chciałabym spróbować upiec chleb z tej co mam.

    • Generalnie można zamiast drożdży dodać zakwas, bo dobrze prowadzony i często odświeżany zakwas ma w sobie drożdże. Chleb raczej nie wyjdzie tak pulchny jak na drożdżach, ale wyjdzie dobry, z lekko kwaskowym smakiem – czyli w sumie inny chleb niż ten z przepisu.
      Ja nie znam sposobu przeliczania ilości drożdży na ilość zakwasu – i nawet nie wiem, czy jest to możliwe, bo dodając zakwas zmieniają się m.in. ilości wody w cieście (bo zakwas ma w sobie wodę). Nie wiem co to za przepis, ale generalnie możesz spróbować zastosować jeden z przepisów z mojego bloga, np. na chleb polski używając tej twojej mąki zamiast tej, co jest w przepisie. Dodaj na początek mniej wody, niż podałem, a w razie gdyby wyszło zbyt sztywne ciasto, zawsze możesz jej dolać.

      • Witam ponownie

        A ja muszę powiedzieć, że chleb mieszany na zakwasie żytnim (trzymam się przepisu) wychodzi mi bardzo pulchny. Warunek to nie wolno przegapić momentu kiedy zakwas jest w swojej najlepszej fazie no i utrafić w najlepszy moment wyrośnięcia chleba. Wtedy jest pycha i pulchniutki 🙂 i wszyscy się zajadają.
        A i jeszcze… mój chleb rośnie i piecze się w tej samej formie.
        Pozdrawiam

  4. Podawanie czasów zadziała TYLKO w przypadku konkretnego czasu a ogolnianie na płaszczyznę ‚chleba’ nie ma sensu.
    Wszystko ma wpływ…

    • No generalnie tak, zgoda. Ale twierdzę, że jest sporo ludzi, którzy chcą wiedzieć, ile mniej więcej to powinno/może trwać, bo mają zero doświadczenia. Mi takie przybliżone wartości przydały się swego czasu bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *