Blog

  • Kamień do pieczenia pizzy i chleba

    Kamień do pieczenia pizzy i chleba

    I stało się. Po latach pieczenia chleba wyłącznie na blasze dostałem na własne życzenie kamień do wypieku pizzy i teraz mogę piec chleb prawie tak samo jak w typowym piecu chlebowym. To oczywiście lekka przesada 😉 Niemniej jednak pierwsze próby z pizzą i chlebem już wykonane. A wynik? Prawdę mówiąc kamień chciałem bardziej ze względu…

    Czytaj dalej…

  • Prezent na święta

    Prezent na święta

    Jak ja już dawno nic tu nie pisałem! Minął rok, a tu nadal na głównej stronie straszy stary wpis. Blog jednak żyje, komentarze czytam i odpisuję na nie. Mimo że ostatnio miałem rzeczywiście mało czasu i na pisanie, i na pieczenie chleba. Ale to tylko dygresja – nie o tym chcę tu pisać. Wspomniany w…

    Czytaj dalej…

  • Chleb musli (wideo)

    Chleb musli (wideo)

    Tytułowy chleb musli to chleb pszenny z dodatkiem mieszanki z płatków owsianych, które czasami jem na śniadanie. A ponieważ bardzo je lubię, wpadłem na niezwykle genialny i jakże oryginalny pomysł połączenia chleba i musli. Jak na mój smak, wyszedł z tego połączenia całkiem smaczny chleb. Obiecany w tytule filmik znajdziesz poniżej, a na początek podaję…

    Czytaj dalej…

  • Chleb bez wyrabiania ciasta (wideo)

    Chleb bez wyrabiania ciasta (wideo)

    Po dłuższej przerwie w umieszczaniu wpisów nagle, z nieznanych mi powodów, ocknąłem się z letargu na parę godzin i postanowiłem wreszcie zrobić filmik, który w planach miałem już od dawna. Jak sam tytuł wskazuje, jest to film pokazujący jak upiec chleb, który nie wymaga wyrabiania. Przepis zamieściłem jakiś czas temu w jednym z wpisów, dlatego…

    Czytaj dalej…

  • Chleb na drożdżach piwowarskich

    Chleb na drożdżach piwowarskich

    W niedzielę postanowiłem na szybko upiec pszenny chleb na drożdżach, ponieważ nie dałem rady na czas dokarmić zakwasu. Jednak podczas przygotowywania składników okazało się, że nie mam drożdży. Już myślałem, że plan się nie powiedzie, ale w tym momencie doznałem olśnienia – przypomniało mi się, że przecież w lodówce w słoiczku mam odrobinę drożdży, które…

    Czytaj dalej…

  • Tajemnica babuni, czyli piekarska pamiątka z podróży

    Tajemnica babuni, czyli piekarska pamiątka z podróży

    Zbliża się okres wakacyjny, a więc czas wzmożonych wyjazdów również za granicę. A każdy taki wyjazd to doskonała okazja na przywiezienie chyba najcenniejszej dla domowego piekarza “pamiątki” z kraju, który odwiedzamy – czyli mąki. No cóż, przyznaję dobrowolnie, że to pomysł dość nietypowy, chociażby dlatego, że pamiątka nie jest zbyt trwała. Mimo to staram się…

    Czytaj dalej…

  • Co robić ze starym chlebem

    Co robić ze starym chlebem

    Minęły już (stare dobre) czasy, w których suchy chleb był poszukiwany przez różnych osobników chodzących od drzwi do drzwi i można go było w ten sposób przeznaczyć na dobry cel. Dziś trzeba sobie radzić inaczej. Oczywiście wyrzucanie nie wchodzi w grę, bo to przecież grzech ciężki, tym bardziej jeśli chleb został upieczony własnoręcznie. Co więc…

    Czytaj dalej…

  • Spryciarze tną ceny chleba

    Spryciarze tną ceny chleba

    Dawno, dawno temu zarejestrowałem się na spryciarze.pl (teraz już sam nie wiem po co, bo tam nie zaglądam) i co piątek otrzymuję newsletter z informacjami o kilku nowo dodanych filmach. Zwykle kasuję te maile nawet ich nie czytając, a dziś kliknąłem, bo temat maila brzmiał “Tniemy koszty internetu i chleba”. No i znalazłem tam informację…

    Czytaj dalej…

  • Chleb pszenny na drożdżach (film)

    Chleb pszenny na drożdżach (film)

    Tym razem coś dla początkujących, którzy marzą o upieczeniu własnego chleba, niekoniecznie od razu na zakwasie: krótki poradnik w formie filmu, pokazujący jak upiec chleb pszenny na drożdżach. Ilość składników jest niewielka i nietrudna do zdobycia, a całość do wykonania w ciągu kilku godzin – z czego najwięcej czasu zajmuje czekanie na wyrośnięcie ciasta. A…

    Czytaj dalej…

  • Chleb mieszany na maślance

    Chleb mieszany na maślance

    Zainspirowany przepisem na pikantny chleb pszenno-żytni napotkanym przypadkiem na blogu Wypiecz Wymaluj, postanowiłem upiec ten chleb na zakwasie. Ponieważ pikantność tego chleba gra dla mnie drugorzędną rolę, nazwałem go chlebem na maślance, której w przepisie jest sporo i która nadaje chlebowi ciekawy smak. W przepisie źródłowym do spulchnienia ciasta stosowane są drożdże. Usunąłem je z…

    Czytaj dalej…

  • Co znajdziesz w chlebie z piekarni

    Co znajdziesz w chlebie z piekarni

    Po pierwszych sukcesach w pieczeniu chleba w warunkach domowych, euforii i ogólnym zadowoleniu faktem spożywania własnego pieczywa często pojawia się pytanie, dlaczego nasze chleby wyglądają inaczej niż chleby kupowane w sklepie. Własnoręcznie upieczone chleby na zakwasie, choć smaczne i pachnące, są porównywane do “ideału” sklepowego pod kątem wyglądu czy długości zachowania świeżości. Czy jednak nie…

    Czytaj dalej…