-
Kamień do pieczenia pizzy i chleba
I stało się. Po latach pieczenia chleba wyłącznie na blasze dostałem na własne życzenie kamień do wypieku pizzy i teraz mogę piec chleb prawie tak samo jak w typowym piecu chlebowym. To oczywiście lekka przesada 😉 Niemniej jednak pierwsze próby z pizzą i chlebem już wykonane. A wynik? Prawdę mówiąc kamień chciałem bardziej ze względu…
-
Prezent na święta
Jak ja już dawno nic tu nie pisałem! Minął rok, a tu nadal na głównej stronie straszy stary wpis. Blog jednak żyje, komentarze czytam i odpisuję na nie. Mimo że ostatnio miałem rzeczywiście mało czasu i na pisanie, i na pieczenie chleba. Ale to tylko dygresja – nie o tym chcę tu pisać. Wspomniany w…
-
Chleb musli (wideo)
Tytułowy chleb musli to chleb pszenny z dodatkiem mieszanki z płatków owsianych, które czasami jem na śniadanie. A ponieważ bardzo je lubię, wpadłem na niezwykle genialny i jakże oryginalny pomysł połączenia chleba i musli. Jak na mój smak, wyszedł z tego połączenia całkiem smaczny chleb. Obiecany w tytule filmik znajdziesz poniżej, a na początek podaję…
-
Chleb bez wyrabiania ciasta (wideo)
Po dłuższej przerwie w umieszczaniu wpisów nagle, z nieznanych mi powodów, ocknąłem się z letargu na parę godzin i postanowiłem wreszcie zrobić filmik, który w planach miałem już od dawna. Jak sam tytuł wskazuje, jest to film pokazujący jak upiec chleb, który nie wymaga wyrabiania. Przepis zamieściłem jakiś czas temu w jednym z wpisów, dlatego…
-
Chleb na drożdżach piwowarskich
w ChlebW niedzielę postanowiłem na szybko upiec pszenny chleb na drożdżach, ponieważ nie dałem rady na czas dokarmić zakwasu. Jednak podczas przygotowywania składników okazało się, że nie mam drożdży. Już myślałem, że plan się nie powiedzie, ale w tym momencie doznałem olśnienia – przypomniało mi się, że przecież w lodówce w słoiczku mam odrobinę drożdży, które…
-
Tajemnica babuni, czyli piekarska pamiątka z podróży
w RóżneZbliża się okres wakacyjny, a więc czas wzmożonych wyjazdów również za granicę. A każdy taki wyjazd to doskonała okazja na przywiezienie chyba najcenniejszej dla domowego piekarza “pamiątki” z kraju, który odwiedzamy – czyli mąki. No cóż, przyznaję dobrowolnie, że to pomysł dość nietypowy, chociażby dlatego, że pamiątka nie jest zbyt trwała. Mimo to staram się…
-
Co robić ze starym chlebem
w ChlebMinęły już (stare dobre) czasy, w których suchy chleb był poszukiwany przez różnych osobników chodzących od drzwi do drzwi i można go było w ten sposób przeznaczyć na dobry cel. Dziś trzeba sobie radzić inaczej. Oczywiście wyrzucanie nie wchodzi w grę, bo to przecież grzech ciężki, tym bardziej jeśli chleb został upieczony własnoręcznie. Co więc…
-
Spryciarze tną ceny chleba
w RóżneDawno, dawno temu zarejestrowałem się na spryciarze.pl (teraz już sam nie wiem po co, bo tam nie zaglądam) i co piątek otrzymuję newsletter z informacjami o kilku nowo dodanych filmach. Zwykle kasuję te maile nawet ich nie czytając, a dziś kliknąłem, bo temat maila brzmiał “Tniemy koszty internetu i chleba”. No i znalazłem tam informację…
-
Chleb pszenny na drożdżach (film)
w PrzepisyTym razem coś dla początkujących, którzy marzą o upieczeniu własnego chleba, niekoniecznie od razu na zakwasie: krótki poradnik w formie filmu, pokazujący jak upiec chleb pszenny na drożdżach. Ilość składników jest niewielka i nietrudna do zdobycia, a całość do wykonania w ciągu kilku godzin – z czego najwięcej czasu zajmuje czekanie na wyrośnięcie ciasta. A…
-
Chleb mieszany na maślance
w PrzepisyZainspirowany przepisem na pikantny chleb pszenno-żytni napotkanym przypadkiem na blogu Wypiecz Wymaluj, postanowiłem upiec ten chleb na zakwasie. Ponieważ pikantność tego chleba gra dla mnie drugorzędną rolę, nazwałem go chlebem na maślance, której w przepisie jest sporo i która nadaje chlebowi ciekawy smak. W przepisie źródłowym do spulchnienia ciasta stosowane są drożdże. Usunąłem je z…
-
Co znajdziesz w chlebie z piekarni
Po pierwszych sukcesach w pieczeniu chleba w warunkach domowych, euforii i ogólnym zadowoleniu faktem spożywania własnego pieczywa często pojawia się pytanie, dlaczego nasze chleby wyglądają inaczej niż chleby kupowane w sklepie. Własnoręcznie upieczone chleby na zakwasie, choć smaczne i pachnące, są porównywane do “ideału” sklepowego pod kątem wyglądu czy długości zachowania świeżości. Czy jednak nie…