Tym razem coś dla początkujących, którzy marzą o upieczeniu własnego chleba, niekoniecznie od razu na zakwasie: krótki poradnik w formie filmu, pokazujący jak upiec chleb pszenny na drożdżach. Ilość składników jest niewielka i nietrudna do zdobycia, a całość do wykonania w ciągu kilku godzin – z czego najwięcej czasu zajmuje czekanie na wyrośnięcie ciasta. A więc doskonały przepis dla początkujących, którzy chcą sprawdzić czy i jak można upiec chleb w zwykłym domowym piekarniku.
Powodów na pieczenie własnego chleba może być wiele, na przykład niezadowolenie z pieczywa kupowanego w sklepach (które jest czasami świeżo wypiekane w punkcie sprzedaży, ale bywa, że z mrożonego ciasta), ochota upieczenia chleba o składzie ustalonym samodzielnie i z ulubionymi dodatkami, czy choćby chęć podania gościom do posiłku chleba własnego wypieku. Dlatego dobrze jest wiedzieć, że nie trzeba mieć pieca chlebowego ani być mistrzem piekarnictwa, żeby własnoręcznie upiec smaczny chleb.
Najprostszy chleb składa się z mąki pszennej, najlepiej chlebowej, wody, soli i drożdży. Te cztery składniki w zupełności wystarczą do upieczenia chleba, ale dla urozmaicenia proponuję dodanie jeszcze odrobiny miodu oraz ziaren słonecznika. Cały proces przedstawiony jest na filmie i nie odbiega wiele od pieczenia zwykłej drożdżówki. Tu jednak używamy nieco mniej drożdży, przedłużając za to czas wyrastania ciasta.
Składniki
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 350 – 360 g wody o temperaturze pokojowej
- 5 g suchych drożdży (lub 10-15 g świeżych)
- 15 g soli
- 40 g ziaren słonecznika (opcjonalnie)
- pół łyżki miodu (opcjonalnie)
I jak zwykle: dodawanie wody lepiej zacząć od mniejszej ilości i w razie potrzeby dolać, jeśli ciasto okaże się zbyt sztywne. Ilość składników można też np. podwoić i upiec od razu dwa bochenki lub jeden większy chleb (piekąc duży chleb z 2 kg ciasta należy przedłużyć ostatnią fazę pieczenia o jakieś 20 do 30 minut).
Zapraszam do obejrzenia filmiku i życzę powodzenia w pieczeniu własnego chleba!
Przydatne obliczenia
Czasem dobrze jest wiedzieć, jak wyliczyć ilość składników, jeśli chce się użyć innej ilości mąki niż podana w przepisie. Jest to niezwykle proste. Wystarczy ilość mąki pomnożyć razy 0,55 lub 0,6 (albo jakąś wartość z pomiędzy tych wartości – a im więcej wody, tym bardziej miękkie ciasto). Czyli przykładowo
800 g mąki x 0,58 = 464 g wody
Potrzebną ilość soli obliczysz mnożąc ilość mąki w gramach razy 0,02 lub 0,025 (czyli sól stanowi 2 do 2,5% użytej mąki – ile jej użyjesz, zależy od twoich preferencji smakowych i trzeba to wypróbować).
Skomentuj joanna Anuluj pisanie odpowiedzi