Jak ja już dawno nic tu nie pisałem! Minął rok, a tu nadal na głównej stronie straszy stary wpis. Blog jednak żyje, komentarze czytam i odpisuję na nie. Mimo że ostatnio miałem rzeczywiście mało czasu i na pisanie, i na pieczenie chleba. Ale to tylko dygresja – nie o tym chcę tu pisać.
Wspomniany w tytule prezent, to oczywiście nie ten wpis, lecz coś innego. Coś, co według mnie przyda się każdemu domowemu piekarzowi. Warto więc dopisać go czym prędzej do listy prezentów – do świąt jeszcze chwilka. Można też zrobić sobie prezent samemu – tak jak ja.
Chodzi o książkę znanego na świecie piekarza, pana Jeffrey’a Hamelmana, która chyba już w 2013 roku ukazała się po polsku: Hamelman, J.: Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki. Podaję celowo link do ceneo, bo widzę właśnie, że książka ta jest obecnie dostępna w twardej i miękkiej okładce, które różnią się cenowo. Więc każdy może wybrać wersję odpowiednią dla siebie. Ja kupiłem w twardej, bo tylko taka była dostępna w momencie zakupu.
Jest to książka, z której korzystają domowi piekarze na całym świecie i z tego, co się zorientowałem czytając różne fora, traktują ją jako biblię. Poniekąd pewnie i słusznie, bo zawiera mnóstwo przydatnych informacji dotyczących wypieku chleba.
Z tej obszernej książki dowiesz się niezwykle dużo o samym zbożu, uzyskiwanej z niego mące i jej właściwościach, a także oczywiście o chyba wszystkich aspektach pieczenia chleba zarówno na zaczynie drożdżowym jak i na zakwasie. Poznasz też techniki formowania bochenków, które są dobrze opisane i ładnie zilustrowane. No i otrzymasz mnóstwo gotowych przepisów na przeróżne rodzaje chleba i nie tylko. Krótko mówiąc – jeśli chcesz zagłębić się w świat pieczenia chleba i znacznie poszerzyć swoje horyzonty, to jest to pozycja niemal obowiązkowa i chyba obecnie najlepsza na polskim rynku. Polecam na święta i nie tylko!
Skomentuj dyrektor Anuluj pisanie odpowiedzi