Chlebowy kalkulator

Kalkulator chlebowy nareszcie powstał. Teraz możesz już łatwo wyliczyć ile zakwasu potrzeba na chleb.

Ten kalkulator pozwala szybko obliczyć ilości podstawowych składników na chleb na zakwasie. Ustawiasz trzy parametry i od razu otrzymujesz gotowy podstawowy przepis na chleb.

Zapraszam do korzystania.


Komentarze

13 odpowiedzi na „Chlebowy kalkulator”

  1. Cieszę się, że mój kalkulator zdobył uznanie Dyrektora i mam nadzieję, że spodoba się także innym pasjonatom pieczenia chleba żytniego na zakwasie odwiedzającym ten blog 🙂

    Pozdrawiam

  2. Przydałaby się jakaś mała instrukcja, bo np. ja się spotykam z hydracją 100% a tu nie ma takiej opcji. Druga sprawa – jak zmierzyć ukwaszenie?
    Dzięki za podpowiedzi 🙂
    Ukwaszenie już doczytałem co to jest, więc pozostaje prośba o rozszerzenie kalkulatora aby można było wprowadzić hydrację 100%

    1. Awatar Dyrektor
      Dyrektor

      Hydracja 100% jest niepotrzebna w tym kalkulatorze. Nie piecze się chleba składającego się w tej samej ilości z mąki i wody – taką hydrację ma co najwyżej zakwas.

      1. Awatar Jonasz

        Ale co znaczy “nie piecze się”? Siłą domowego pieczenia chleba jest to, że można się tym bawić, eksperymentować, sprawdzać co mi smakuje a co nie. Ja osobiście piekę również chleby z hydracją na poziomie 90-100 %. Spotkałem się również z takimi przepisami na chleb.
        Bardzo nie lubię takiego mówienia: nie piecze się, nie robi się, nie da się…

        Pozdrawiam, Ignacy.

        1. Awatar dyrektor

          “Nie piecze się” znaczy, że się zwykle nie piecze. Co nie znaczy, że nie można próbować czy że nie wyjdzie. Tu chodzi o porady dla początkujących i taka ma właśnie według mnie sens.

  3. Coś się stało temu kalkulatoru:-), bo nie działa:-( a szkoda…

    1. Bo to obrazek jest, a nie kalkulator. Trzeba post do końca przeczytać…

    2. Muszę stwierdzić, że faktycznie może się zdarzyć iż kalkulator nie zadziała w niektórych przeglądarkach. Firefox i Internet Explorer powinien obsłużyć kalkulator bez problemu (chyba że ktoś nie ma zainstalowanej obsługi Javy). Wiem, że w Google Chrome mogą być problemy. Jak znajdę chwilę to postaram się z tą niedogodnością uporać.

  4. Czy jest szansa na zmianę w kalkulatorze ilości wody z gram na mililitry, znaczenie ułatwiłoby to posługiwanie się kalkulatorem.

    1. Przyjmij, że 1 gram = 1 ml. Dla wody praktycznie tak to wygląda – nie w 100%, ale prawie, co dla piekarza wystarcza. http://pl.wikipedia.org/wiki/Litr#Uwagi_praktyczne

  5. Serdecznie witam Dyrektora i miłych gości!
    Od niedawna piekę chleb żytni na zakwasie w proszku w automacie. Jest to bardzo wygodne, chleb piecze sie sam / po włożeniu składników/,ale nie wyrasta tak, jak bym tego chciała. Po upieczeniu jest dość twardy. Przepis dostałam od koleżanki.Oto on:
    500g mąki żytniej razowej
    350ml wody letniej przegotowanej
    2 łyżeczki zakwasu w proszku

    Czas pieczenia po uruchomieniu automatu 5 godz.
    Proszę o radę, co tutaj jest nie tak, że chlebki są małe i nie
    bardzo wyrastają. Pozdrawiam.

    1. Julio
      Mam niestety podobny problem z automatem, z tym że ja próbuję używać naturalnego zakwasu.
      Chleb nie wyrasta i zakalce piękne wychodzą. Piekę programem do pieczywa pełnoziarnistego. Łączny czas z wyrastaniem to 4h, a maszyna nie podgrzewa długo na początku tego ciasta więc może to jest ten problem? Jak Ci się udało w końcu z automatem to podziel się proszę wiedzą 🙂

  6. Uwaga: Adres strony z kalkulatorem uległ zmianie. Zapraszam teraz na http://www.twojchleb.pl. Jeśli Dyrektor znajdzie chwilkę to prosiłbym o uaktualnienie adresu w linku.

    Pozdrawiam
    Nirgal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *