Chleb bez wyrabiania ciasta (wideo)

24 grudnia 2012 | Wyświetleń: 32794 | Komentarzy: 16

Chleb nie wymagający wyrabiania (wideo)Po dłuższej przerwie w umieszczaniu wpisów nagle, z nieznanych mi powodów, ocknąłem się z letargu na parę godzin i postanowiłem wreszcie zrobić filmik, który w planach miałem już od dawna.

Jak sam tytuł wskazuje, jest to film pokazujący jak upiec chleb, który nie wymaga wyrabiania. Przepis zamieściłem jakiś czas temu w jednym z wpisów, dlatego nie będę go tutaj powtarzał. Poza tym podałem go też w skrócie w filmie.

Ponieważ ciasto na zakwasie stoi przez całą noc i się ukwasza (w przypadku innych opisywanych przeze mnie chlebów proces ten trwa znacznie krócej), otrzymamy chleb dość intensywny w smaku, ale w mojej ocenie nadal smaczny i nie przesadnie kwaśny. Proponuję wypróbować samemu i ocenić.

Kategorie: Chleb, Ciasto, Przepisy   Tagi: , , ,

Komentarze

  1. swietnie, ze sie jednak zebrales i ten filmik zrobiles!
    ja probowalem ten chleb juz kilka razy zrobic i jakos srednio mi wychodzi. po pierwsze chcialbym sie zapytac czy ten chleb mozna wykonac z wyrabianiem? wiem, ze caly myk jest w tym, zeby nie trzeba bylo wyrabiac, ale ja zamiast czekac 9 godzin, wole wyrobic. zalezy mi na chlebie mieszanym (pszennym na zakwasie zytnim). ten drugi przepis, ktory masz na stronie zuzywa duzo wiecej maki zytniej, ktora tu gdzie mieszkam jest trudno dostepna i droga, wiec te proporcje mi tutaj bardzo odpowiadaja.
    zawsze sobie wyobrazalem, ze chleby na zakwasie beda dluzej swieze, a te moje juz po jednym dniu sie krusza i sa suche. jaka moze byc tego przyczyna, a moze po prostu ten typ tak ma?
    poza tym te moje bochenki strasznie dlugo wyrastaja, nawet po 7-8 godzin, a zakwas mlody juz nie jest. zakwas trzymam caly czas na zewnatrz, dokarmiajac co 24 godziny.
    bylbym wdzieczny za jakies wskazowki.

    • Ten chleb można też wyrabiać, nic mu się nie stanie. Ale dodaj na początek nieco mniej wody niż w przepisie, w razie czego dolej.
      Moje chleby na zakwasie też nie powalają długością świeżości, chociaż tu trzeba wyraźnie powiedzieć, że wiele zależy od mąki – chleby z pszennej o niskim typie wysychają szybciej niż np. chleby z większością mąki razowej. Te z razowej nie są wprawdzie tak pulchne, ale za to nie wysychają tak łatwo przez kilka dni.
      Co do długości wyrastania wiele nie pomogę, skoro zakwas niemłody i aktywny.

    • Długo wyrastają bo kombinujesz…
      @toguko przetestowałem ten chleb na zakwasie żytnim i na zaciastku pszennym bo zakwasem raczej tego nie można nazwać… Morał jest taki że chleb po wyrastaniu może mieć nawet 2 cm po wyłożeniu na blachę ale po upieczeniu tak puchnie jakby ktoś wdmuchał w niego kupę powietrza wstaje tak jakby na palcach i podwija się do góry… Miałem kiedyś problem z techniką wykładania na blachę i wyrastaniem coby się nigdzie nie przyklejał i po wyłożeniu nie był za płaski, zastosowałem kawałek szmatki bo lepiej trzymie mąkę i wykładaniem się nie przejmuję bo tak pompie że szok, tylko zmieniłem ilości z 0,8kg na 1-1,2kg bo jak dla mnie to jest za mały. Moja uwaga jest taka że na zaciastku pszennym jest wiele lepszy, na mące orkiszowej i zakwasie żytnim jest rewelacyjny ale miąż jest lepszy na pszennym… Jeżeli chodzi o przechowywanie to w lodówce trzymam a na 12h przed pieczeniem dodaję wody i mąkę żeby zabuzowało, biorę ile mi trzeba i wsadzam do lodówki niekiedy siedzi po 2-3 tygodnie, mój zakwas ma 6 miesięcy i jest mega mocny.

      pozdro

    • Hehe… coś mi się wydaje, że to nie moje zdjęcia zostały zgłoszone, tylko ktoś sobie je ‚pożyczył’ jako ilustracje własnych przepisów… Ech, te ludzie…

  2. Witam
    Mam problem z ułożeniem tego chleba do wyrastania, nie umiem dobrać naczynia w którym mógł by wyrosnąć i nie przykleić się do ścianek. Mam odwieczny problem z tą czynnością, może poradził byś jakieś naczynie bo już sam nie wiem co kupić, wkurza mnie już to totalnie…

    pozdrawiam

    • Obtocz ciasto solidnie w mące żytniej razowej przed włożeniem do naczynia na czas wyrastania. Ja korzystam z koszyków do wyrastania, które też obsypuję lekko tą mąką.

  3. witam,

    czy w tym przepisie mozna dodac make zytnia, a mniej pszennej?
    Jaka proporcje Pan poleca?

    Pozdrawiam

    • Ja polecam takie proporcje, jak w przepisie. Ale jeśli się zastanowić, to myślę, że jakąś niewielką część mąki pszennej można zastąpić żytnią. Zacząłbym od 100 g.

  4. Nie wiem czy mi się zakwas nie udał, możliwe – jakoś dużo tych bąbelków nie było – nie mam tu ciepło. Ale zapach i wygląd był w porządku – tak mi się wydawało. Wyrobiłam ciasto w całości z mąki żytniej 2000, tyle ze woda była letnia nie zimna i może od tego, a może z powodu zakwasu rośnie od wczoraj od 17tej i nie urosło nic a nic. A przynajmniej tak sądzę, że nic. Centymetr to max… I co teraz z tym ciastem robić? to już ponad 12h wyrastania w formie. Upiec czy wyrzucić? Dodać coś i znów poczekać?

    • Ciasto normalnie powinno wyrosnąć w przeciągu max. 5 godzin. Jeśli nie wyrosło, znaczy, że coś jest nie tak (może właśnie zakwas zbyt słaby). Teoretycznie możnaby spróbować dodać drożdże, trochę wyrobić i poczekać, ale… ciasto jest pewnie już mocno kwaśne. Decyzja twoja – ja bym dla testu pewnie dodał drożdże i spróbował upiec. Bez wielkich oczekiwań co do efektu końcowego.

  5. Hm, nigdy nie próbowałam robić chleba w ten sposób :) Lubię taki mocny w smaku chleb, dlatego chętnie spróbuję 😀

  6. Drodzy piekarze domowi,kupujcie mąkę prosto z młyna! Jest tania i świeża (10 kg za 15 zł). Poszukajcie w swojej okolicy (ja znalazłam w Twardej Górze – na Kociewiu). Młynarze chętnie sprzedają indywidualnie, bo piekarnie ociągają się z płaceniem i targują ceny. A chleby w sprzedaży coraz b. niesmaczne) Powodzenia..

  7. Witam Panie Dyrektorze,

    czy może Pan napisać, z czego są Pana koszyki do wyrastania? Czy to drewno, a może coś innego? Na filmikach wyglądają jak z prasowanej, wytłoczonej grubej tektury. Chcę kupić koszyki do wyrastania, już przestały mi się podobać chleby wyrastane w keksówkach, ale w internecie widzę takie plecione z wikliny, a chciałabym gładkie, jak u Pana, lecz nie wiem, gdzie szukać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>