Spryciarze tną ceny chleba

27 stycznia 2012 | Wyświetleń: 15867 | Komentarzy: 5

Logo Spryciarze.plDawno, dawno temu zarejestrowałem się na spryciarze.pl (teraz już sam nie wiem po co, bo tam nie zaglądam) i co piątek otrzymuję newsletter z informacjami o kilku nowo dodanych filmach. Zwykle kasuję te maile nawet ich nie czytając, a dziś kliknąłem, bo temat maila brzmiał „Tniemy koszty internetu i chleba”. No i znalazłem tam informację o super filmie, który ma dokładnie taki sam tytuł, jak mój film o pieczeniu chleba żytniego na zakwasie…

Jak się okazało, to nie tylko zbieżność nazw – spryciarze tną ceny chleba moim filmem! Jest on dostępny dla wszystkich na YouTube i ktoś go umieścił w serwisie spryciarze.pl. Na szczęście nie jako swój – moją pierwszą myślą po zobaczeniu maila, filmu i nazwy osobnika, który go wstawił, było: ACTAAAAA! ;-). Na szczęście dla mnie, bo nie muszę się denerwować – a nie jest to miłe uczucie gdy się widzi, że ktoś korzysta ze stworzonej przez ciebie treści udając, że jest autorem. W opisie podano jednak, że jest to film z YouTube, a na samym filmie jest nadal widoczny stary adres mojego bloga. Kto próbował stworzyć nawet taki prosty filmik, ten wie, że  zajmuje to jednak trochę czasu i wymaga pewnego trudu.

Sam filmik musi być chyba niezły i chętnie oglądany, skoro spryciarze go promują w cotygodniowym mailu. I ja się akurat nie dziwię, bo wg mnie jest naprawdę fajny ;). Nie ma to jak samemu połechtać swoje ego…

Dla tych wszystkich, którzy go jeszcze nie widzieli: film jest dostępny pod adresem http://kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-upiec-chleb-zytni-na-zakwasie i również na YouTube w moim skromnym kanale MojaPiekarnia.

PS. Ponieważ padło w tym krótkim wpisie słowo ACTA i temat jest w ostatnich dniach (zbyt) gorąco dyskutowany we wszelkich mediach, to dla jasności: dla mnie temat ten nie istnieje, nie znam szczegółów, nie zajmowałem się nim i z mojego punktu widzenia (czyli skromnego piekarzyny domowego) nie ma znaczenia, czy Polska podpisze ten pakt (już to zrobiła) czy nie. Chociaż czasem krew człowieka zalewa, gdy widzi, jak często i bezczelnie są kopiowane tworzone przez niego treści, które znajdują się tu na moim blogu. Wystarczy do google wpisać jakąś frazę z mojego bloga i wyskoczą strony, które korzystają bez pytania z moich zasobów. Ot, spryciarze…

Kategorie: Różne   Tagi: ,

Komentarze

  1. Wczoraj piekłam kolejny chleb na drożdżach, ale okazały się za stare i mi padł cały. Generalnie pierwszy raz robię zakwas, spróbuję za kilka dni zrobić to, co mówisz. Dziękuję bardzo za przepis!

    Acha, fajne jest to, że tak wszystko odmierzasz na wadze, to takie męskie w kuchni :) Piekę i gotuję na co dzień i nigdy mi się nie zdarzyło używać wagi 😛 Pozdrawiam !

  2. Czy maka zytnia jeka jest w Szwecji nadaje sie na zakwas? CZy ktos jest zorientowany?

  3. Hej Michael,

    jak najbardziej w Szwecji jest mąka żytnia, która nadaje się na zakwas i pieczenie chleba. Ja używam Rågmjöl-Saltå opakowanie 1 1/4 kg, Biodynamiskt odlat.Tutaj link

    http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/7020.htm

    Świetna mąka :) Kupisz w każdej ICA :) Powodzenia :)

  4. zrobilam zakwas wg twojego przepisu
    probowalam na jego podstawie zrobic chleb zytni
    niestety nie wyeosl mi
    nie wiem co moglo pojsc nie tak
    prosze o podpowiedz
    pozdrawiam

    • Też nie wiem, bo nie było mnie przy tym :). Może zakwas po prostu jeszcze za słaby? Dokarm go i próbuj dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>