Chleb pszenny na drożdżach (film)

19 grudnia 2011 | Wyświetleń: 49563 | Komentarzy: 23

Tym razem coś dla początkujących, którzy marzą o upieczeniu własnego chleba, niekoniecznie od razu na zakwasie: krótki poradnik w formie filmu, pokazujący jak upiec chleb pszenny na drożdżach. Ilość składników jest niewielka i nietrudna do zdobycia, a całość do wykonania w ciągu kilku godzin – z czego najwięcej czasu zajmuje czekanie na wyrośnięcie ciasta. A więc doskonały przepis dla początkujących, którzy chcą sprawdzić czy i jak można upiec chleb w zwykłym domowym piekarniku.

Chleb pszenny na drożdżach

Powodów na pieczenie własnego chleba może być wiele, na przykład niezadowolenie z pieczywa kupowanego w sklepach (które jest czasami świeżo wypiekane w punkcie sprzedaży, ale bywa, że z mrożonego ciasta), ochota upieczenia chleba o składzie ustalonym samodzielnie i z ulubionymi dodatkami, czy choćby chęć podania gościom do posiłku chleba własnego wypieku. Dlatego dobrze jest wiedzieć, że nie trzeba mieć pieca chlebowego ani być mistrzem piekarnictwa, żeby własnoręcznie upiec smaczny chleb.

Najprostszy chleb składa się z mąki pszennej, najlepiej chlebowej, wody, soli i drożdży. Te cztery składniki w zupełności wystarczą do upieczenia chleba, ale dla urozmaicenia proponuję dodanie jeszcze odrobiny miodu oraz ziaren słonecznika. Cały proces przedstawiony jest na filmie i nie odbiega wiele od pieczenia zwykłej drożdżówki. Tu jednak używamy nieco mniej drożdży, przedłużając za to czas wyrastania ciasta.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 350 – 360 g wody o temperaturze pokojowej
  • 5 g suchych drożdży (lub 10-15 g świeżych)
  • 15 g soli
  • 40 g ziaren słonecznika (opcjonalnie)
  • pół łyżki miodu  (opcjonalnie)

I jak zwykle: dodawanie wody lepiej zacząć od mniejszej ilości i w razie potrzeby dolać, jeśli ciasto okaże się zbyt sztywne. Ilość składników można też np. podwoić i upiec od razu dwa bochenki lub jeden większy chleb (piekąc duży chleb z 2 kg ciasta należy przedłużyć ostatnią fazę pieczenia o jakieś 20 do 30 minut).

Zapraszam do obejrzenia filmiku i życzę powodzenia w pieczeniu własnego chleba!

Przydatne obliczenia

Czasem dobrze jest wiedzieć, jak wyliczyć ilość składników, jeśli chce się użyć innej ilości mąki niż podana w przepisie. Jest to niezwykle proste. Wystarczy ilość mąki pomnożyć razy 0,55 lub 0,6 (albo jakąś wartość z pomiędzy tych wartości – a im więcej wody, tym bardziej miękkie ciasto). Czyli przykładowo

800 g mąki x 0,58 = 464 g wody

Potrzebną ilość soli obliczysz mnożąc ilość mąki w gramach razy 0,02 lub 0,025 (czyli sól stanowi 2 do 2,5% użytej mąki – ile jej użyjesz, zależy od twoich preferencji smakowych i trzeba to wypróbować).

 

Kategorie: Przepisy   Tagi: , ,

Komentarze

  1. Jeżeli chodzi o walory zdrowotne, to chleb pszenny można wypiekać co najmniej z mąki typu 1850 (mąka pszenna razowa Graham). Wszelkie mąki typu 450, 500, 550, czy 650 albo 750 nie nadają się do naszych jelit.

    Dzielę się z wieloma osobami chlebem żytnim na zakwasie i widzę, jakim jest on błogosławieństwem. Ci, którzy mieli dotąd problemy z układem trawiennym, nagle doznają cudownego uzdrowienia! Dodam, że nie piekę chleba na mące niższej niż 2000 (chodzi o żytnią), chyba że ktoś mnie bardzo wyraźnie o to poprosi.

    Chleb pszenny można upiec nawet na zwykłej tortówce i też będzie pyszny w smaku, ale jelita przez to będą bardzo nadwyrężone. Najlepszy dla zdrowia jest z mąki żytniej na zakwasie.

  2. Świetny przepis- jutro sama go wypróbuję! nie wiedziałam, że taki chlebek tak ładnie może wyrosnąć bez foremki. Super też wzór matematyczny.
    3majcie kciuki,
    Mistrzyni Zakalców 😉

  3. Ten blog pobudził mnie do tego, czego zawsze chciałam spróbować: wypiek własnego chleba… Dziękuję za rady i przepisy, są super.
    A oto fota mojego pierwszego wypieku (pszenny na drożdżach z sezamem).
    Jestem bardzo zadowolona z wyniku :)
    https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=2988979535660&set=a.2988979495659.2136734.1597238143&type=1&theater

    Dodam tylko, ze na czas wyrastania wkładałam miseczkę do lekko podgrzanego piekarnika, 30-40 stopni (jak pan przy produkcji zakwasu). szybciutko i swietnie rosło! polecam. i pozdrawiam z… Toledo :)

  4. Chleb pycha !!!
    Upiekłem tak jak pokazałeś- przepis booomba!
    znów zdobyłem serce mojej żony :)
    polecam
    kucharz Piter

  5. A czy mogę użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej? Trzeba zmienić proporcje?

    • Możesz użyć jakiej chcesz (no… oprócz żytniej) i to właśnie jest fajne jak się piecze samemu. Możesz nawet zmieszać mąki dając pół na pół orkiszową i inną pszenną. Proporcje bym ogólnie na początku pozostawił bez zmian, ale być może trzeba dać minimalnie więcej wody, jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde.

  6. Zrobiłam go z mąki orkiszowej typ 1850 z dodatkiem przyprawy do chleba staropolskiego. Jest REWELACYJNY!!!
    A dlaczego nie z żytniej? A z mieszanej pół na pół pszennej i żytniej?

    • Żytnia jest inna niż pszenna i wymaga zakwaszenia zakwasem, żeby wyszedł dobry wypiek. Właśnie o pieczeniu na zakwasie jest moja stronka…
      Ale możesz np. zastąpić 10 – 20 procent mąki pszennej mąką żytnią i chleb powinien wyjść nawet bez zakwaszania. Można również część wody zastąpić maślanką/jogurtem naturalnym, co też jest pewnym sposobem zakwaszenia mąki żytniej.

  7. :) właśnie tak sobie o maślance pomyślałam i zastosowałam :) ale chyba mam mąkę zbyt grubo zmieloną i obawiam się, że chlebek się troszkę pokruszy przy krojeniu :( bo jako uparciuch zrobiłam pół na pół. Na razie mimo nacięcia troszkę pękł w jednym miejscu – no jeszcze chwilkę będzie w piekarniku – się okaże co wyjdzie :)
    A zakwas właśnie mi się robi :) jeszcze dzień :)

  8. UDAŁO SIĘ! Jest pyszny i chrupiący :) wspaniały przepis 😀 baaardzo uniwersalny :)

  9. Pingback: Chleb pszenny jak z piekarni « Wypieki Beaty

  10. Witam, wczoraj wieczorem, zainspirowana filmem o wypieku chleba pszennego na drożdżach postanowiłam wypróbować ten przepis. Użyłam mąki typu 500 i chlebek również świetnie wyrósł, miał chrupiącą skórkę i był przepyszny. Rodzinka zabrała do pracy kanapki z jego udziałem a mi zostawili zaledwie „piętkę” :) Dziękuję za przepis, od wczoraj wpisuję go na swoją listę ulubionych wypieków chlebowych :)

  11. Maria Kondratowicz

    Pszenny chlebek na drozdzach,pysznosci.ten filmik jest bardzo dobry i pomocny dla poczatkujacych .dziekuje.
    Maria

  12. Czy ktoś mi podpowie czy zamiast koszyczka do wyrastania można użyć zwykłej np. keksówki

  13. Pingback: Chleb pszenny jak z piekarni | Wypieki Beaty

  14. Witam czy do tego przepisu moge użyć mąki typu 1850 pszennej?

  15. Witam,

    Kupiłem maszynę do chleba (wiem, wiem :) i mam już opracowany chleb mieszany (pszenica – orkisz – żyto – mąki eko)

    ale chcę teraz upiec chleb np. z mąką konopną, amarantusem, czyli mąkami nierosnącymi. Główną mąką będzie orkiszowa
    Jakie dać proporcje, jaki rodzaj orkiszowej?
    A i chleb na drożdżach póki co, bo do zakwasu muszę się przygotować.

    • Oj, wiele nie pomogę, bo nie piekłem jeszcze z amarantusem itp, jakoś nie mnie do tego nie ciągnie. Ale powiem tak: jeśli to jest mąka niezawierająca zbyt wiele glutenu, to dałbym jej na początek niezbyt wiele, jakieś 20-25% całości mąki. Orkisz ma dużo glutenu, więc chleb powinien wyjść ładny. Próbuj na początek z jasnym orkiszem, nie z pełnoziarnistym (albo możesz też go trochę dodać).

      • Dziękuję za odpowiedź,
        daję 30 g amarantusa lub konopnej na 270 całości mąki.
        Czyli lepiej dać orkisz 600-700?
        a ile drożdży i wody na taką ilość wody i mąki?
        ja teraz daję wody 180 a drożdży 5 g.
        tylko że ładnie rośnie i jak zaczyna się pieczenie (po 5 minutach zaczyna opadać)
        W środku jest w miarę ok, ale mógłby mniej urosnąć i nie opadać :)

        chyba że taka natura chlebów z takimi mąkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>