Przy okazji pieczenia dwukilowego bochenka przypomniało mi się, że nie podałem chyba do tej pory czasów pieczenia dla bochenków o ciężarze innym niż 1 kg. A więc poniżej orientacyjne czasy (bochenki nie pieczone w foremce):
Ciężar | Czas |
---|---|
0,5 kg | 30-40 min |
1 kg | 50-60 min |
2 kg | 70-80 min |
Dla chlebów pieczonych w foremce przedłużyłbym czas wypieku o kilka minut.
Czas wypieku może ulec zmianie w zależności od hydracji ciasta, więc tu należy czasem trochę pokombinować i nie trzymać się sztywno podanych wartości. Poza tym zawsze przed wyjęciem chleba z piekarnika sprawdzam pukając, czy chlebek wydaje pusty odgłos.
Czasy te podaję również w prawej kolumnie, tak żeby były cały czas szybko dostępne, jeśli ktoś chciałby sobie je przypomnieć.
Skomentuj dyrektor Anuluj pisanie odpowiedzi