Czas pieczenia chleba na zakwasie

14 sierpnia 2011 | Wyświetleń: 36769 | Komentarzy: 6

Zegarek - Ile piecze się chlebPrzy okazji pieczenia dwukilowego bochenka przypomniało mi się, że nie podałem chyba do tej pory czasów pieczenia dla bochenków o ciężarze innym niż 1 kg. A więc poniżej orientacyjne czasy (bochenki nie pieczone w foremce):

Ciężar Czas
0,5 kg 30-40 min
1 kg 50-60 min
2 kg 70-80 min

Dla chlebów pieczonych w foremce przedłużyłbym czas wypieku o kilka minut.

Czas wypieku może ulec zmianie w zależności od hydracji ciasta, więc tu należy czasem trochę pokombinować i nie trzymać się sztywno podanych wartości. Poza tym zawsze przed wyjęciem chleba z piekarnika sprawdzam pukając, czy chlebek wydaje pusty odgłos.

Czasy te podaję również w prawej kolumnie, tak żeby były cały czas szybko dostępne, jeśli ktoś chciałby sobie je przypomnieć.

Kategorie: Chleb   Tagi: ,

Komentarze

  1. Witam, czas pieczenia zależy też chyba od temperatury? Te, które podajesz do jakiej się odnoszą? Generalnie jaką preferujesz? Stałą czy zmienną?

    • Czasy pieczenia odnoszą się do pieczenia w temperaturach, które stosuję na co dzień i które podaję we wcześniejszych wpisach na blogu. Jest to pieczenie w temperaturze zmiennej, zaczynając od około 220 – 230 stopni w pierwszej fazie, a kończąc na 180 stopniach.

  2. Ja tam wypiekalem nawet po 25 minutach na temp.270 i chleb był idealny. Nawet się nie kruszył.
    Wszystko zależy od pieca i piecowego.
    No i od ciasta oczywiście:)

    • @misiek…nie wiem czy zgodzisz sie ze mną ale czas wypieku bardziej dotyczy wysokości wyrośnietego ciasta (jego grubości) niż jego wagi bo np.wypiekanie 2 kg. ciasta grubości 2cm (w jakiejś tam płaskiej formie po wyrośnięciu) przez ponad godzinę może zakończyć się pożarem w piecu…jeśli zawsze w tej samej formie/formach to czas w min/kg. jak najbardziej.
      …?

  3. Mam przepis (mąka jest mieszana, jęczmienno – pszenna do wypiekiów pieczywa) w którym wskazane jest aby dodać 2 łyżeczki drożdży instant. Czy zamiast drożdży mogę dodać zaczyn żytni? (Wychodowałam zakwas, który wyglada dobrze) Jeśli tak to jak jaką ilość mam dodać?
    Będę wdzięczna za pomoc. Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba. Tu gdzie mieszkam nie jest łatwo kupić mąkę żytnią, więc chciałabym spróbować upiec chleb z tej co mam.

    • Generalnie można zamiast drożdży dodać zakwas, bo dobrze prowadzony i często odświeżany zakwas ma w sobie drożdże. Chleb raczej nie wyjdzie tak pulchny jak na drożdżach, ale wyjdzie dobry, z lekko kwaskowym smakiem – czyli w sumie inny chleb niż ten z przepisu.
      Ja nie znam sposobu przeliczania ilości drożdży na ilość zakwasu – i nawet nie wiem, czy jest to możliwe, bo dodając zakwas zmieniają się m.in. ilości wody w cieście (bo zakwas ma w sobie wodę). Nie wiem co to za przepis, ale generalnie możesz spróbować zastosować jeden z przepisów z mojego bloga, np. na chleb polski używając tej twojej mąki zamiast tej, co jest w przepisie. Dodaj na początek mniej wody, niż podałem, a w razie gdyby wyszło zbyt sztywne ciasto, zawsze możesz jej dolać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>