Temperatura piekarnika

7 grudnia 2010 | Wyświetleń: 30572 | Komentarzy: 14

We wcześniejszych wpisach wspominałem o tym, że temperatura piekarnika nie zawsze jest taka, jakiej się spodziewamy. Po sprawdzeniu wiem, że również i mój piekarnik ma tą przypadłość.

Piekarniki potrafią być nieszczelne, utrzymują różną temperaturę w różnych częściach komory, nagrzewają się do innych temperatur niż ustawiona… To wszystko oczywiście ma znaczenie podczas pieczenia i wpływa na ostateczny efekt wypieku. Z tego, co do tej pory gdzieś usłyszałem czy przeczytałem, wynika, że z reguły piekarniki nagrzewają się raczej do temperatury niższej niż nastawiona. Podobno ze względów bezpieczeństwa.

Kilka dni temu otrzymałem w prezencie termometr, który od razu wylądował w piekarniku, bo sam do tej pory nie wiedziałem, jak zachowuje się mój własny sprzęt.

Okazuje się, że mój piekarnik działa typowo, czyli też ma niższą temperaturę niż ustawiona. W przypadku pieczenia z termoobiegiem pokazywana temperatura była niższa o 20 stopni! Oczywiście trzeba też mieć na uwadze tolerancję termometru (+/- 10 stopni C), ale nawet po uwzględnieniu tego widać, że nie jest tak, jak by się mogło zdawać. A myślałem, że mam niezły sprzęt…

Ważna uwaga: mimo tego, że rzeczywista temperatura jest u mnie inna od nastawionej, nie koryguję tego i nie nastawiam wyższej temperatury. Dlaczego? Bo chleby pięknie wychodzą, więc nie ma potrzeby wprowadzania zmian.

Wyposażony w nowe urządzonko postanowiłem upiec chleb, żeby sprawdzić jakie temperatury panują podczas pieczenia bez termoobiegu. No i jest podobnie, a nawet wydaje się że różnica jest jeszcze troszkę większa.

Ponieważ nie chciało mi się bawić w pieczenie dwóch bochenków obok siebie, jak to zwykle robię, postanowiłem tym razem upiec chleb prawie dwukilogramowy (po upieczeniu i ostygnięciu dokładnie 1890 g). Po prostu podwoiłem proporcje dla chleba polskiego, pozostawiłem go w naoliwionej misce do wyrośnięcia, ze 2 – 3 razy złożyłem w trakcie wyrastania i po około 4 godzinach wywaliłem z miski prosto na blachę na papier wysypany mąką żytnią razową. Zapomniałem tylko naciąć – efekt widać na zdjęciu. Chleb dostał ksywkę „Buźka”…

Co ciekawe, pęknięcie to powstało nie gdzieś z tyłu czy z boku, lecz z przodu czyli przy drzwiach piekarnika (typowe dla mojego sprzętu). Podejrzewam, że tam panuje niższa temperatura niż z tyłu i skórka nie twardnieje tu tak szybko, czyli może łatwiej pęknąć.

I jeszcze jedna ważna rzecz, a mianowicie czas wypieku. Proporcje były wprawdzie podwojone, ale czas pieczenia nie. Po 70 minutach chleb był upieczony.

Kategorie: Chleb, Różne   Tagi: ,

Komentarze

  1. Witam,
    No właśnie mam pytanie odnośnie temp. Wszystkie moje chleby bardzo pękają -oczywiście nacinam przed pieczeniem a nawet próbowałem nacinać je przed wyrastaniem. Po ok 30 minutach pieczenia chleb pęka w wielu miejscach i to dość głęboko- efekt jest taki , że chleb przypomina powierzchnię wulkanu. Czy przyczyną takiego zachowania może być za wysoka temperatura piekarnika??? Dodam ,że piekę zgodnie z instrukcjami.

    • Hm… może po prostu za krótko wyrasta i podczas pieczenia mocno rośnie i to go rozrywa?

      • No właśnie nie wiem. Zakwas jest już dość silny – ma prawie 2 miesiące ( dokarmiam go codziennie i moim zdaniem jest w doskonałej kondycji :-) ). Chleb mieszany wyrasta mi jakieś 4 godziny i w tym czasie prawie podwaja swoją objętość, także nie mam pojęcia dlaczego go dosłownie rozrywa. Spróbuje upiec następny w mniejszej temperaturze – może to coś da.
        Pozdrawiam

  2. Dzień dobry
    Mam gazowy piekarnik, który oczywiście grzeje tylko od dołu i stąd moje pytanie: czy da się w nim upiec chleb? Czy trzeba jakoś te porady przeznaczone do piekarników elektrycznych zmodyfikować?
    Pozdrawiam

    • Upiec się da, ale (w zależności od piekarnika) chleb może np. wyjść spieczony z dołu, a mniej z góry. Proponuję sprawdzić, bo każdy piekarnik jest inny. Elektryczne też się między sobą różnią, o czym się ostatnio sam przekonałem (chleb wyszedł dużo bardziej spieczony niż z piekarnika, w którym piekłem wcześniej).

  3. Piekarnik przetestowałam i już wiem, że termometr zawyża temperaturę – po godzinie pieczenia chlebki były blade okropnie, więc im dodałam kilkadziesiąt stopni. Ale niemożliwe jest utrzymanie w gazowym piecyku 30 stopni na czas wyrastania. Szkoda, że się podczas upałów nie wzięłam za ten proceder;) A teraz jak pomoc chlebu rosnąć? Pod żarówką?

    Mniejszy chlebek już zniknął w połowie, bo był wyśmienity. Szczególnie mi smakował z olejem lnianym i czarnuszką. Wyszedł uroczo brzydki i popękany…

  4. chleb z niewiadomych dla mnie przyczyn pęka pod koniec pieczenia
    próby zmniejszania lub zwiększania temperatury , nie dają efektów,
    może wyjść tyko glina , albo pocisk armatni
    próba korygowania ilości drożdży także nie daje nie pomaga

    POMOCY

    • Może zbyt krótko wyrasta? Może jakiś problem z piekarnikiem?

      • będę próbował rozdzielić okresy pieczenia , najpierw niska temp. 180 st. przez ok. 10 min. następnie wysoka temp. 220 st. 40 min.
        zobaczę co wyjdzie.
        Piecyk sprawdzałem i jest OK , czas wyrastania to ok. 60-80 min.
        Dzięki

  5. Próbowałem piec na wysokiej temp. cały wypiek ale pęknięcie było jeszcze większe. Po ostatnim wypieku pękniecie było mniejsze , będę
    próbował dalej ,wydaje mi się ,że ciasto powinno osiągnąć wstępną
    temp.180 w całej objętości aby mogło w pełni wyrosnąć ,a w ostatniej fazie zapiec je w wysokiej temp. ,aby wytworzyć skórkę.

  6. Ja wkładam chleb (2 bochenki po 900 g) do piekarnika rozgrzanego do 300 st (funkcja hydropieczenie) na 7-8 min, a potem redukuję temperaturę do 185 st i piekę jeszcze 50-55 min. Zdarzają się pęknięcia ale ja nie nacinam chleba. Pęknięcia dodają chlebowi uroku. Jeszcze nie zdarzyło się aby chleb nie udał się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>