Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Tym razem podaję przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. W sumie upieczenie takiego chleba w najprostszej postaci nie jest trudne, bo wystarczy do normalnego chleba dodać trochę ugotowanych ziemniaków i ewentualnie nieco pomanipulować ilością wody i mąki – i już chleb gotowy.

A zatem bierzemy się do dzieła. Ważne, aby dzień wcześniej dokarmić sobie zakwas (jak zwykle), tak żeby uzyskać podaną niżej ilość, oraz ugotować obrane ziemniaki.

Składniki

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 370 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g ugotowanych, zimnych ziemniaków
  • około 180 g wody
  • 14 g soli

Ziemniaki były ugotowane w osolonej wodzie. Przed dodaniem ich do ciasta, należy je oczywiście rozdrobnić. Jeżeli nie rozdrobni się ich za bardzo, to po upieczeniu będzie widać kawałeczki ziemniaków w chlebie (jak na moim zdjęciu – małe żółtawe plamki). Należy uważać z ilością wody podczas zagniatania ciasta. Ja do mojego ciasta dodałem 200 g wody, a więc nieco więcej niż w przepisie, i wyszło mi bardzo rzadkie ciasto. Za rzadkie, żeby można je było dobrze uformować i zostawić do wyrośnięcia w koszyku. Dlatego ostrzeżenie: proponuję dodać na początek jeszcze trochę mniej wody niż w przepisie, jeśli chcesz uzyskać sztywniejsze ciasto. Zaletą rzadszego ciasta jest natomiast to, że i chleb po upieczeniu jest bardziej wilgotny, a więc dłużej świeży.

Ponieważ ciasto było rzadkie i nie dało się formować, nawet nie próbowałem tego robić. Pozostawiłem je w szczelnie zamkniętej misce do wyrośnięcia – najpierw przez około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 50 °C i wyłączonym (w międzyczasie złożyłem je raz lub dwa), a potem jeszcze na kilka godzin do lodówki (temp. około 10 stopni). Żeby dało je się później łatwiej wyjąć z miski, nasmarowałem ją lekko oliwą.

Pieczenie

Po wyrośnięciu i rozgrzaniu piekarnika do około 230-240 °C niemalże “wylałem” ciasto z miski na papier do pieczenia posypany mąką żytnią razową i bez nacinania do piekarnika. Piekłem standardowo około godzinę. Przez 20 minut w temperaturze 230 stopni, następnie w 180. Oczywiście na początku wytworzyłem trochę pary, którą wypuściłem po paru minutach. Po około 20 minutach pieczenia spryskałem chleb wodą, żeby uzyskać świecącą skórkę.

Chleb z ziemniakami

Komentarze

12 odpowiedzi na „Chleb z ziemniakami”

  1. Awatar chleb z ziemniakami
    chleb z ziemniakami

    bardzo ladnie i konkretnie napisany przepis.nastepny moj chleb wyszedl bardzo dobry.dziekuje.

  2. Dyrektor mnie zaszokowal ponownie jak koleznka Ania ta lodowka, ja uwazalem ze taki zabieg oziebienia spowoduje natychmiastowe opadniecie ciasta i tylko zakalca mozna sie spodziewac.

  3. Awatar Krystyna

    Witam 🙂
    Pierwsze próby pieczenia mam już za sobą – wreszcie udane 🙂 Chciałabym teraz spróbować upiec chleb z ziemniakami. Nie rozumiem jednak po co ciasto wkładamy po wyrośnieciu do lodówki na pare godzin ( ile ? ) ?

    1. Awatar Dyrektor

      Moje ciasto wyszło wtedy rzadkie, bo dałem pewnie nieco za dużo płynu. Ponieważ chciałem, żeby rosło dłużej, wstawiłem je do lodówki (być może musiałem wyjść i nie mogłem piec po standardowych kilku godzinach? Nic nie pamiętam.) – ale nie jest to konieczne, wystarczy też jak wyrośnie normalnie, bez lodówki. A wstawia się na tak długo, na ile się chce, np. aż odpowiednio wyrośnie.

  4. Dyrektorze,

    mille grazie za ten przepis. Zawsze miałam kłopoty z chlebami pszennymi – jakieś glutowate wychodziły. Ten wyszedł pyszny i o bardzo przyjemnej teksturze 🙂 Pozwoliłam sobie na drobną zmianę – mąki dałam 100 g pszennej razowej, reszta – zwykła chlebowa. Wody nie żałowałam, 190 g. Ale piekłam w keksówce.

  5. Awatar marialeksandra
    marialeksandra

    A ja dzisiaj trzeci raz ten chleb piekę. Za pierwszym koniecznie chciałam w bochenku, ale jednocześnie lubię takie z dużą ilością wody w przepisie i przeliczyłam się trochę, bo dość płaski wyszedł. Ale okazał się tak długo świeży, że podjęłam decyzję o pieczeniu go odtąd w formie (bochenkowe piekę z innych przepisów od pięciu lat). Ale chciałam o czym innym – znasz, Dyrektorze, czarnuszkę? W tym chlebie robi świetnie.

    1. Awatar dyrektor
      dyrektor

      Czarnuszkę znam tylko teoretycznie, sam nie używałem do pieczenia. Nie wiem nawet gdzie to można kupić.

  6. czarnuszka jest dostepna na bazarach lub przez internet, do chleba sie nadaje bardzo dobrze a dodatkowo posiada niezwykle zdrowotne własciwosci

  7. Witam.Czarnuszka w każdym zielarskim.Pozdrawiam

  8. Porażka, coś mi poszło nie tak. Zakalec na 3 palce. Ziemniaki możliwe, że za wdniste , moge jedynie gdybać. Wyprobuję jeszcze raz z połowy składników.

  9. Witam mam ostatnio proble z pieczeniem chleba
    Chleb mój na zakwasie wyrósł b. Ladnie z odrobiną drożdży suchych
    Ale po upieczeniu chleb nie ma ani smaku ani zapachu chleba
    Może za krótko piekłam?
    Sol była

    1. Moje pierwsze chleby wychodziły takie właśnie bezsmakowe, okazuje się, że zbyt często odmładzałam zakwas albo miałam go za za mało w ogólnej proporcji do mąki. Dopiero przepis na małą foremkę 250 g zakwasu żytniego na mące 2000, 190 ml wody, 230 g mąki pszennej 750 i 90 g żytniej razowej 2000 wyszedł super

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *