Chlebowy kalkulator
Jeden z czytelników mojego blogu, niejaki pan Nirgal, zrealizował jeden z pomysłów, który chodził mi od dawna po głowie, ale z braku czasu jego realizacja została odsunięta na bliżej nieokreśloną przyszłość. Mowa tu o kalkulatorze, który pozwala szybko obliczyć ilości podstawowych składników na chleb żytni – wystarczy ustawić odpowiednio suwaczki i wynik gotowy. Wygląda to tak:
Pan Nirgal, jak na porządnego czytelnika tego blogu przystało, podzielił się z nami informacją o swoim sprytnym kalkulatorku i udostępnił go zainteresowanym na swojej stronie http://www.twojchleb.pl. Zapraszam w jego imieniu do korzystania!
Nirgal
26 marca 2010 o 13:17 /
Cieszę się, że mój kalkulator zdobył uznanie Dyrektora i mam nadzieję, że spodoba się także innym pasjonatom pieczenia chleba żytniego na zakwasie odwiedzającym ten blog
Pozdrawiam
ts
29 marca 2010 o 14:33 /
Przydałaby się jakaś mała instrukcja, bo np. ja się spotykam z hydracją 100% a tu nie ma takiej opcji. Druga sprawa – jak zmierzyć ukwaszenie?
Dzięki za podpowiedzi
Ukwaszenie już doczytałem co to jest, więc pozostaje prośba o rozszerzenie kalkulatora aby można było wprowadzić hydrację 100%
Dyrektor
30 marca 2010 o 08:38 /
Hydracja 100% jest niepotrzebna w tym kalkulatorze. Nie piecze się chleba składającego się w tej samej ilości z mąki i wody – taką hydrację ma co najwyżej zakwas.
Jonasz
31 marca 2015 o 15:15 /
Ale co znaczy „nie piecze się”? Siłą domowego pieczenia chleba jest to, że można się tym bawić, eksperymentować, sprawdzać co mi smakuje a co nie. Ja osobiście piekę również chleby z hydracją na poziomie 90-100 %. Spotkałem się również z takimi przepisami na chleb.
Bardzo nie lubię takiego mówienia: nie piecze się, nie robi się, nie da się…
Pozdrawiam, Ignacy.
dyrektor
2 kwietnia 2015 o 00:03 /
„Nie piecze się” znaczy, że się zwykle nie piecze. Co nie znaczy, że nie można próbować czy że nie wyjdzie. Tu chodzi o porady dla początkujących i taka ma właśnie według mnie sens.
mrouh
20 września 2010 o 10:59 /
Coś się stało temu kalkulatoru:-), bo nie działa:-( a szkoda…
Dyrektor
20 września 2010 o 11:18 /
Bo to obrazek jest, a nie kalkulator. Trzeba post do końca przeczytać…
Nirgal
22 września 2010 o 09:00 /
Muszę stwierdzić, że faktycznie może się zdarzyć iż kalkulator nie zadziała w niektórych przeglądarkach. Firefox i Internet Explorer powinien obsłużyć kalkulator bez problemu (chyba że ktoś nie ma zainstalowanej obsługi Javy). Wiem, że w Google Chrome mogą być problemy. Jak znajdę chwilę to postaram się z tą niedogodnością uporać.
apistomaniak
18 października 2010 o 14:30 /
Czy jest szansa na zmianę w kalkulatorze ilości wody z gram na mililitry, znaczenie ułatwiłoby to posługiwanie się kalkulatorem.
Dyrektor
18 października 2010 o 15:03 /
Przyjmij, że 1 gram = 1 ml. Dla wody praktycznie tak to wygląda – nie w 100%, ale prawie, co dla piekarza wystarcza. http://pl.wikipedia.org/wiki/Litr#Uwagi_praktyczne
Julia
5 lutego 2011 o 00:27 /
Serdecznie witam Dyrektora i miłych gości!
Od niedawna piekę chleb żytni na zakwasie w proszku w automacie. Jest to bardzo wygodne, chleb piecze sie sam / po włożeniu składników/,ale nie wyrasta tak, jak bym tego chciała. Po upieczeniu jest dość twardy. Przepis dostałam od koleżanki.Oto on:
500g mąki żytniej razowej
350ml wody letniej przegotowanej
2 łyżeczki zakwasu w proszku
Czas pieczenia po uruchomieniu automatu 5 godz.
Proszę o radę, co tutaj jest nie tak, że chlebki są małe i nie
bardzo wyrastają. Pozdrawiam.
checkme
27 lutego 2011 o 10:25 /
Julio
Mam niestety podobny problem z automatem, z tym że ja próbuję używać naturalnego zakwasu.
Chleb nie wyrasta i zakalce piękne wychodzą. Piekę programem do pieczywa pełnoziarnistego. Łączny czas z wyrastaniem to 4h, a maszyna nie podgrzewa długo na początku tego ciasta więc może to jest ten problem? Jak Ci się udało w końcu z automatem to podziel się proszę wiedzą
Nirgal
28 lutego 2011 o 11:16 /
Uwaga: Adres strony z kalkulatorem uległ zmianie. Zapraszam teraz na http://www.twojchleb.pl. Jeśli Dyrektor znajdzie chwilkę to prosiłbym o uaktualnienie adresu w linku.
Pozdrawiam
Nirgal