Chlebowy kalkulator

25 marca 2010 | Wyświetleń: 33105 | Komentarzy: 13

Jeden z czytelników mojego blogu, niejaki pan Nirgal, zrealizował jeden z pomysłów, który chodził mi od dawna po głowie, ale z braku czasu jego realizacja została odsunięta na bliżej nieokreśloną przyszłość. Mowa tu o kalkulatorze, który pozwala szybko obliczyć ilości podstawowych składników na chleb żytni – wystarczy ustawić odpowiednio suwaczki i wynik gotowy. Wygląda to tak:

Pan Nirgal, jak na porządnego czytelnika tego blogu przystało, podzielił się z nami informacją o swoim sprytnym kalkulatorku i udostępnił go zainteresowanym na swojej stronie http://www.twojchleb.pl. Zapraszam w jego imieniu do korzystania!

Kategorie: Chleb, Ciasto, Różne   Tagi: , ,

Komentarze

  1. Cieszę się, że mój kalkulator zdobył uznanie Dyrektora i mam nadzieję, że spodoba się także innym pasjonatom pieczenia chleba żytniego na zakwasie odwiedzającym ten blog :)

    Pozdrawiam

  2. Przydałaby się jakaś mała instrukcja, bo np. ja się spotykam z hydracją 100% a tu nie ma takiej opcji. Druga sprawa – jak zmierzyć ukwaszenie?
    Dzięki za podpowiedzi :)
    Ukwaszenie już doczytałem co to jest, więc pozostaje prośba o rozszerzenie kalkulatora aby można było wprowadzić hydrację 100%

    • Hydracja 100% jest niepotrzebna w tym kalkulatorze. Nie piecze się chleba składającego się w tej samej ilości z mąki i wody – taką hydrację ma co najwyżej zakwas.

      • Ale co znaczy „nie piecze się”? Siłą domowego pieczenia chleba jest to, że można się tym bawić, eksperymentować, sprawdzać co mi smakuje a co nie. Ja osobiście piekę również chleby z hydracją na poziomie 90-100 %. Spotkałem się również z takimi przepisami na chleb.
        Bardzo nie lubię takiego mówienia: nie piecze się, nie robi się, nie da się…

        Pozdrawiam, Ignacy.

        • „Nie piecze się” znaczy, że się zwykle nie piecze. Co nie znaczy, że nie można próbować czy że nie wyjdzie. Tu chodzi o porady dla początkujących i taka ma właśnie według mnie sens.

  3. Coś się stało temu kalkulatoru:-), bo nie działa:-( a szkoda…

    • Bo to obrazek jest, a nie kalkulator. Trzeba post do końca przeczytać…

    • Muszę stwierdzić, że faktycznie może się zdarzyć iż kalkulator nie zadziała w niektórych przeglądarkach. Firefox i Internet Explorer powinien obsłużyć kalkulator bez problemu (chyba że ktoś nie ma zainstalowanej obsługi Javy). Wiem, że w Google Chrome mogą być problemy. Jak znajdę chwilę to postaram się z tą niedogodnością uporać.

  4. Czy jest szansa na zmianę w kalkulatorze ilości wody z gram na mililitry, znaczenie ułatwiłoby to posługiwanie się kalkulatorem.

  5. Serdecznie witam Dyrektora i miłych gości!
    Od niedawna piekę chleb żytni na zakwasie w proszku w automacie. Jest to bardzo wygodne, chleb piecze sie sam / po włożeniu składników/,ale nie wyrasta tak, jak bym tego chciała. Po upieczeniu jest dość twardy. Przepis dostałam od koleżanki.Oto on:
    500g mąki żytniej razowej
    350ml wody letniej przegotowanej
    2 łyżeczki zakwasu w proszku

    Czas pieczenia po uruchomieniu automatu 5 godz.
    Proszę o radę, co tutaj jest nie tak, że chlebki są małe i nie
    bardzo wyrastają. Pozdrawiam.

    • Julio
      Mam niestety podobny problem z automatem, z tym że ja próbuję używać naturalnego zakwasu.
      Chleb nie wyrasta i zakalce piękne wychodzą. Piekę programem do pieczywa pełnoziarnistego. Łączny czas z wyrastaniem to 4h, a maszyna nie podgrzewa długo na początku tego ciasta więc może to jest ten problem? Jak Ci się udało w końcu z automatem to podziel się proszę wiedzą :)

  6. Uwaga: Adres strony z kalkulatorem uległ zmianie. Zapraszam teraz na http://www.twojchleb.pl. Jeśli Dyrektor znajdzie chwilkę to prosiłbym o uaktualnienie adresu w linku.

    Pozdrawiam
    Nirgal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>