Dzisiaj przepis na chleb z wyraźnym smakiem i zapachem cebulowym. Chleb smakuje doskonale z dodatkami typu ser czy wędliny, natomiast mniej nadaje się do jedzenia z dodatkami słodkimi, takimi jak miód czy dżem.
Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu pszennego
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mąki z pszenicy durum (semola di grano duro rimacinata)
- 90 g mąki żytniej
- 300 – 320 g letniej wody
- pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę i przysmażonej na oliwie na złoty kolor
- 15 g soli, ewentualnie przyprawy
Mąkę z pszenicy durum można zastąpić zwykłą mąką pszenną typ 550 lub wyższy.
Zagniatam ciasto ze wszystkich składników i wyrabiam je przez jakieś 5 minut (uwaga na ilość wody, żeby nie przedobrzyć), następnie pozostawiam na niecałe pół godziny, żeby odpoczęło. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do około 50 stopni. Krótko wyrabiam ciasto, formuję i układam w koszyku do wyrastania. Ciasto wyrasta w piekarniku tak długo, aż powiększy swoją objętość około dwukrotnie. Piekę przez około godzinę; przez pierwsze 20 minut w temperaturze około 230 stopni (pierwsze 10 minut z parą), potem w 180 stopniach.
Skomentuj wiola Anuluj pisanie odpowiedzi