Jak przeliczyć gramy na łyżki i odwrotnie

30 lipca 2008 | Wyświetleń: 20251 | Komentarzy: 2

Piekąc chleby i inne smakołyki warto być wyposażonym w elektroniczną wagę, ponieważ w przepisach ilości wszystkich składników zwykle podawane są w gramach. Co jednak zrobić, jeśli nie dysponujemy wagą lub akurat się popsuła albo siadła bateryjka?

W takich przypadkach możemy pomóc sobie „łyżkami” i „szklankami”, czyli przeliczyć (kilo- lub deka-)gramy na inne miary. Na stronie Kalkulator Kulinarny Online znajduje się świetny kalkulator pozwalający również na przeliczanie miar anglosaskich.

Kategorie: Ciasto   Tagi:

Komentarze

  1. Dobrze wiedzieć, że jest coś takiego. Trochę się się zdziwiłem używaniem jednostki [gram] również dla płynów w zamieszczonych tutaj przepisach – dotychczas w przepisach spotkałem tylko [ml].

  2. No cóż… jeśli stawiam kubek z wodą/maślanką/piwem na wagę, to wypada podać ilość tego w gramach… :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>